Birgittelyst Kro

Nyt liv i den gamle Kro

Birgittelyst Kro har en lang historie bag sig. En historie vi holder liv i, med et moderne pust.

Hvem er vi?

Laura & Alex er begge udlærte kokke, men stor passion og faglig stolthed, de har været kokke i det Sønderjyske samt afprøvet en tur til københavn.

I foråret 2016 åbnet de så Birgittelyst kro, efter den har været lukket i over 2 år.

Med vision om at kunne bringe stedet tilbage til der hvor man tog hen når Viborgenserne skulle på tur og have godt hjemmelavet kro mad, som i gamle dage.

Historien bag Birgittelyst Kro

Birgittelyst Kro har givet navn til bydelen Birgittelyst, men hvem gav navn til kroen? Birgitte naturligvis! Hun var en gæv nordjysk pige, der kom til Hald Hovedgaard som kokkepige og husholderske hos den stridbare landsdommer og herremand Frederik Schinkel engang omkring 1780. Den opblæste Schinkel proklamerede engang, at ”Gud er Gud, og Kongen er Kongen, men jeg er den Onde gale mig den tredje Mand i Landet!”.
Alligevel lykkedes det Birgitte Hansdatter at sætte sig i respekt, og da hun i 1786 giftede sig med kusken Kristen Agerskov, fik de af herremanden Non Mølle i fæste. Dermed havde Birgitte sin egen tumleplads. Hurtigt fik hun sat skik på mølleriet og udvidede endda med et stampeværk til behandling af klæde, og på den anden side af vejen købte hun i 1802 et stykke hedejord. Her lod hun i 1808 kroen bygge. Hendes dygtighed i bryggers og køkken bragte hurtigt kroen i godt ry.
Ikke mindst de stegte ål og Birgittes kraftige, hjemmebryggede øl gjorde stor lykke, men ikke nok med det. Bag kroen anlagde hun en stor frugtplantage med 250 fine frugttræer foruden humlehave og bærhave. Birgitte Ager-skov drev kroen indtil 1826. Rygtet om hendes evner nåede helt til hovedstaden, idet hun i 1823 af ”Det Kgl. danske Landhusholdningsselskab” modtog et sølvbæger i præmie for ”Flid og Dygtighed”.

Vores filosofi

Vi går aldrig på kompromis med hverken kvalitet eller kvantitet

1. Ingen færdigretter
Hos Birgittelyst Kro laver vi alt maden fra bunden. Kun ved at lave alt helt fra bunden kan vi få maden til at smage præcis som vi ønsker den og samtidig sikre høj kvalitet!
2. Friske råvarer
Vi bruger altid friske råvarer fra lokale forhandlere. På denne måde sikre vi, at få de råvarer med mest smag for sæsonen, hvorfor vores menukort også skifter med årstiderne.
3. Aftryk i de danske markeder
Vi sætter en stor ære i, at finde de bedste råvarer og drikke her i landet, så vidt det er muligt. Derfor kan vi ikke blot tilbyde lækkert mad, men også unikke drikke fra danske bryghuse - om end det gælder øl, spiritus eller andet.
4. En kro skal være en kro
Vi ønsker at holde liv i kro livet, og serverer derfor altid de klassiske retter, men med et kreativt pift.

Mød folkene bag

Med rod i det danske køkken

Alex
Alex
Køkkenchef
  Alex er køkkenchef på Birgittelyst Kro og gift med Laura. Alex har stået i lære på Restaurant Kolvig i Ribe, og er udlært fra Vingsted centret i Vejle. Efterfølgende har han været på Comwell Kolding, Souschef på Gram slot, samt køkkenchef på Hotel Fortunen i Lyngby.
Laura
Laura
Forpagter
Laura er forpagter af kroen og gift med køkkenchefen Alex. Laura er udlært kok på Den gamle grænsekro i Christiansfeld. Efterfølgende har hun arbejdet på trekosten i Nivå, samt Hotel Fortunen i Lyngby. Begge steder som kok.